Alvar Aallon jalostettu maisema -seminaari

23.10.2020 12:00
Kesto: 6h
Keski-Suomen museo & stream, Alvar Aallon katu 7

Vapaa pääsy

Alvar Aallon jalostettu maisema -seminaari järjestetään 23.10.2020 klo 12–18 Keski-Suomen museossa ja Alvar Aalto -museossa, Jyväskylässä. Seminaarin teemat keskittyvät Aallon arkkitehtuuriin maisemasuunnittelun näkökulmasta.

Tapahtuma striimataan, jolloin sitä voi seurata myös etäyhteyden välityksellä. Seminaari liittyy Alvar Aalto -museon ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyössä toteuttamaan, Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttelyyn, joka on esillä Alvar Aalto -museossa 25.10.2020 saakka.

Aallon opit maisema-arkkitehtuurista ovat yhteistä perintöämme ja sovellettavissa maisemasuunnitteluun yhä tänäkin päivänä, kun keskustelu luonnon roolista kaupungeissa on ajankohtainen. Seminaarin puheenvuorot valaisevat Alvar Aallon töiden lisäksi Aino Aallon roolia puutarha- ja maisemasuunnittelijana. Esitykset tuovat esiin myös näkökulmia Aaltojen suunnittelutyöhön vaikuttaneista ajankohtaisista arkkitehtuurin virtauksista, puutarhataiteesta sekä arkkitehtien ulkomaan matkoilla näkemistään ratkaisuista, joissa rakennettu ympäristö ja arkkitehtuuri nivoutuvat yhteen.

Kuva: Muuratsalon koetalo, Heikki Havas (c) Alvar Aalto -säätiö

Seminaari sisältää teemoitettuja puheenvuoroja ja puhujina kuullaan neljää, ansioitunutta alan asiantuntijaa. Taidehistorioitsija, FM Teija Isohauta luennoi aiheesta ”Aalto maiseman tekijänä”. Arkkitehti Mona Schalinin esitys on nimeltään ”Puutarhat ja maisemat arkkitehdin näkökulmasta – Aino Aalto ja hänen sukupolvensa”. Professori Tom Simonsin luennon aiheena on ”Alvar Aallon puutarhataiteen lähteet ja kuinka hän ne leikillisesti sovelsi”. Seminaarin päättää Professori Vilhelm Helanderin esitys ”Välimeren maiseman ja kulttuurin merkitys Aallon arkkitehtuurissa”.

Seminaariesitysten jälkeen seuraa paneelikeskustelu sekä kakkukahvit ja opastettu kierros Alvar Aalto -museossa esillä olevaan Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttelyyn. Keski-Suomen museon auditoriossa järjestettävä suomenkielinen seminaari on kaikille avoin ja maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista.

Seminaaria voi seurata ajantasaisena live stream -lähetyksenä. Esitysten taltioinnit kootaan katsottavaksi Alvar Aalto -säätiön verkkosivuille tapahtuman jälkeen.

Lisätietoa seminaarista ja sen ohjelmasta:
https://www.alvaraalto.fi/megatapahtuma/jalostettu-maisema/

Ilmoittautuminen:
https://events.liveto.io/events/alvar-aallon-jalostettu-maisema-seminaari