Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttely

4.7.2020
Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7

Vapaa pääsy

Jyväskylän Kesän kävijöille vapaa pääsy Alvar Aalto -museoon festivaaliviikon lauantaina 4.7. Näytä kassalla festivaalilippua! Museo avoinna ti–su klo 11–18.

 

”Mitä Suomen maisemaan tulee, niin se oli koko ajan ympärilläni. Kun koin siitä välittyvän tasapainon, aloin myös ymmärtää millä tavoin ihmisen täytyy ympäristöään käsitellä.” Alvar Aalto, 1972

Alvar Aalto -museon vuoden päänäyttely, Alvar Aallon jalostettu maisema, esittelee Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelua pohtien arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aallon tuotannon luontoyhteys on usein toistuva teema, mutta rakennusten tarkastelu maisema-arkkitehtuurin näkökulmasta on vielä varsin vähän tutkittu aihe.

Maisema oli Alvar Aallolle olennainen osa arkkitehtuuria. Aalto oli jo varhain kiinnostunut siitä, kuinka rakennus sovitetaan ympäristöönsä. Hän yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Näyttely kertoo Aallon suunnittelutyöhön vaikuttaneista tekijöistä ja hänen tavastaan muotoilla maisemaa pienimittakaavaisesta puutarhataiteesta suuremman mittakaavan maisemasuunnitteluun.

Elävä luonto edusti Aallolle uudistumista. Samassa hengessä hän tutki niin suomalaista metsää, talonpoikaista arkkitehtuuria kuin Välimeren alueen rinneviljelmiä ja antiikin raunioita. Puolustaessaan kasvillisuuden voimaa Aalto koki puolustavansa eurooppalaista humanismia ja sen traditiota. Aalto puhui hyvin hoidetun metsän puolesta ja tuli samalla raivanneeksi tietä ekologiselle ajattelulle.

Alvar Aalto puolusti kaupunkien viherverkostoja ja elävän luonnon läsnäoloa rakennetussa ympäristössä ja huomioi nämä seikat myös omassa suunnittelussaan. Aallon opit ovat yhteistä kulttuuriperintöämme ja sovellettavissa maisemasuunnitteluun edelleen.

Näyttelykonseptin on luonut professori emeritus Tom Simons ja näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa kuraattori Teija Isohauta. Näyttely on tuotettu Alvar Aalto -säätiön ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyönä.

Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.