Jyväskylän taidemuseon kesänäyttelyt

1.7.2020 2.7. 3.7. 4.7. 5.7. 6.7. 7.7.
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23

Vapaa pääsy

Jyväskylän Kesän kävijöille vapaa pääsy Taidemuseon näyttelyihin festivaaliviikolla 1. – 7.7. Näytä kassalla festivaalilippua tai kuvaa ohjelmistosta! Museo avoinna ti–su klo 11–18.

 

Pekka Luukkola: Maiseman aika – Sense of Time
3.6.–6.9.2020

Pekka Luukkola liikkuu vahvatunnelmaisissa valokuvissaan meren ja järvien rannoilla. Hämärän hetkellä otetuissa sinisävyisissä valokuvissa loistaa tuli ja järvenselällä liikkunut ihminen on läsnä kameran tallentamana jälkenä. Maisema rauhoittaa katsojan pohtimaan ajan kulua ja luonnon merkitystä ihmiselle.

Laaja näyttely esittelee maisemakuvistaan tunnetun valokuvataiteilijan tuotantoa. Mukana on yli 40 teosta, joista moniin on tallentunut ikiaikaisia maisemia Keski-Suomesta.

Pekka Luukkola (s.1968) on helsinkiläinen valokuvaaja, taiteilija ja kirjantekijä. Hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta aiheenaan valokuvan laatu ja hänen teoksiaan on huomioitu mm. Fotofinlandia-, Ars Fennica- ja Vuoden kirjavalio -kilpailuissa. Luukkolan teoksia on muun muassa Suomen valtion taidekokoelmassa sekä Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Salon taidemuseoissa sekä monissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

 

Moritz Müller – Starlight
3.6.–6.9.2020

Taidetila Ilmiössä avautuu 3.6. tämän kevään ylioppilaan Moritz Müllerin valokuvia ja musiikkia. ”Jokainen voi löytää itsestään ”tähtivaloa” eli löytää ja tuoda esiin omaa täyttä potentiaaliaan esimerkiksi meikkaamisen keinoin”, sanoo saksalais-suomalainen nuori taiteilija. Müllerin omakuvissa meikkaamisella on tärkeä osa. Queer-yhteisöissä meikkitaide on keskeinen osa itseilmaisua. Kuvat ilmentävät riippumattomuutta, moninaisia tunteita ja identiteettiä. Näyttelyssä on kahdeksan käsiteltyä pop-taiteesta vaikutteita saanutta valokuvaa ja Müllerin musiikkia.

 

Mahdollisuuksia
18.6.–6.9.2020

Mahdollisuuksia- installaatio on jyväskyläläisten 15-19-vuotiaiden nuorten rakentama monitaiteellinen kokonaisuus, joka tuo taiteen kokijan ympäristökysymysten äärelle. Ääni, valo, väri, ja kuva punovat tilaan yhdessä maailman, jossa kävijällä on mahdollisuus tarkastella omia tunteitaan ilmastonmuutoksesta ja peilata niitä taitelijoiden näkemyksiin. Tilassa on lupa antautua tunteille puhtaimmillaan, pohtia esimerkiksi: onko oikeus tuntea pelkoa, välinpitämättömyyttä tai toivoa ilmastonmuutoksen suhteen? Kuka kantaa vastuun menneisyydestä? Mitä voimme vaatia muilta ja itseltämme? Millainen tulevaisuus sukupolvellamme on?

 

Teokset installaatioon ovat toteuttaneet Arttu Martikainen, Helmi Pesonen, Kaapo Riikonen, Aliina Ruuttunen ja Emilia Turunen.  Nuoret ovat käsitelleet teoksissaan oman kokemusmaailmansa lisäksi esimerkiksi sosiaalisen median kautta projektin ulkopuolisilta ihmisiltä kerättyjä ajatuksia. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on ollut yksi installaation prioriteeteista, mikä jo itsessään kommentoi kulutuskulttuuria, jota yhteiskuntamme ilmentää. Mahdollisuuksia -installaation ovat organisoineet jyväskyläläisistä nuorista koostuva työryhmä, johon kuuluvat Elli Heiska, Selma Kiuru ja Ilona Siistonen.