Keski-Suomen museon kesänäyttelyt
Jyväskylän Kesän kävijöille vapaa pääsy Keski-Suomen museon näyttelyihin festivaaliviikolla 1. – 7.7. Näytä kassalla festivaalilippua tai kuvaa ohjelmistosta! Museo avoinna ti-pe klo 10-18, la-su klo 11-18.
Keskisuomalaisuutta etsimässä
Keski-Suomen museon uudessa pysyvässä näyttelyssä etsitään keskisuomalaisuutta aina esihistoriasta alkaen vuoteen 2000. Näyttelyssä voi aistia muun muassa savusaunan tunnelmia kuppari Amanda Tenhusen vahtivan katseen alla, istua elokuvissa, katsella monipuolisia kuvaesityksiä tai fiilistellä rallin ja räpin tahtiin. Kuunneltavissa on kieltolakimuistoja, sota-ajan muistoja, viihdemuistoja ja kasarimuistoja sekä paljon muita mukanaan vieviä tarinoita. Näyttelyssä pääsee perehtymään myös Jyväskylän Kesän historiaan. Lapset voivat pelata entisajan pelejä, hyppiä ruutua tai kokeilla miten kalliomaalauksen animoidut hahmot heräävät liikkumaan. Alvar-pojan matkassa tehdään aikamatka yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään.
Miljoonasade – suomirokkia ja kasvukipuja
9.8.2020 saakka
Yli kolmevuosikymmentä on kulunut siitä, kun jyväskyläläislähtöinen Miljoonasade-yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä Lapsuuden sankarille. Tämän Juri Gagarinista kertovan singlen myötä bändin rockunelma toteutui ja se nousi kertaheitolla tuntemattomuudesta kuuluisuuteen. Harvassa taitaa olla ne suomalaiset, jotka eivät bändiä tuntisi. Edelleen kovassa iskussa olevan Miljoonasateen ennakkoluuloton musiikillinen tarina kasvukipuineen on nähtävissä ja kuultavissa KeMussa. Esillä on valokuvakerronnan lisäksi tärkeitä bändin toimintaan liittyviä esineitä, tähän saakka ilmestyneet albumit, fanituotteita sekä tottakai bändin musiikkia! Näyttelyssä selviää myös muun muassa, minkä takia Miljoonasade oli eräässä vaiheessa pinnalla sen vuoksi, että se oli myös pinnan alla. Mikäs se Aeropus sitten olikaan?
Dominoefekti
30.8.2020 asti
Näyttely luo katselmuksen vanhempaan ja uudempaan keskisuomalaiseen taiteeseen. Keski-Suomen kulttuurirahastoon kuuluu Betty ja Emil Ilamon rahasto, joka on tarkoitettu vanhemman keskisuomalaisen taiteen hankintaan. Rahaston periaatteena on, että hankitut teokset siirtyvät Keski-Suomen museon taidekokoelmaan. Jatkuvasti karttuva kokoelma sisältää taidetta Jonas Heiskasta ja Carl Bengtsistä Veikko Hirvimäen ja Ulla Virran varhaistuotantoon. Näyttelyssä Ilamon rahaston muodostamaan historialliseen ketjuun liittyy myös kokonaisuus keskisuomalaista nykytaidetta. Nykytaiteen osuuden kautta tulee esiin kulttuurirahaston keskeisin toimintamuoto, jossa keskitytään ennen kaikkea nykytaiteilijoiden luovan työn tukemiseen. Jaana Bombin, Johanna Mäkitalo, Jonna Suurhasko ja Kristian Venäläinen ovat saaneet viimeisen vuosikymmenen aikana Keski-Suomen kulttuurirahaston apurahan.
Dominoefekti on toteutettu Keski-Suomen museon ja Keski-Suomen kulttuurirahaston yhteistyönä. Näyttelyn kuraattorina on Hannu Castrén.